آشنایی با فرمت های پرکاربرد تصاویر در گرافیک دو بعدی

فرمت های پرکاربرد تصاویر در گرافیک دو بعدی

هنگامی که به دنیای گرافیک قدم می گذارید، با انبوهی از فرمت های تصویری مواجه خواهید شد. استفاده از برخی از این فرمت ها به دلایل متفاوتی منسوخ شده است و گرافیست ها دیگر تمایلی به ذخیره کردن فایل هایشان با این فرمت ها ندارند در حالی که سایر فرمت ها همچنان مورد استفاده طراحان است.

از این میان برخی فرمت ها مانند JPEG عمومی هستند و به صورت مکرر مورد استفاده روزمره ما قرار می گیرند اما دسته دیگر از فرمت ها مانند PSD تخصصی هستند و می توان گفت تنها مورد استفاده گرافیست ها و طراحان قرار می گیرند.

در این آموزش قصد داریم فرمت های عمومی و تخصصی پرکاربرد در دنیای گرافیک را مورد بررسی قرار دهیم.

نابراین اگر شما هم با برخی فرمت ها آشنایی ندارید و مایل هستید با کارایی آنها آشنا شوید در این مقاله با روکسو همراه شوید.

فرمت تصاویر

فرمت های عمومی پرکاربرد تصاویر

فرمت JPEG

امیدوارم انتظار نداشته باشید بخش زیادی از این مقاله را به این فرمت نام آشنا اختصاص دهیم! تنها در این حد بدانید که JPEG مخفف Joint Photographic Experts Group یا همان فایل تصویری فشرده می باشد.

مزیت این فرمت این است که با حذف جزییات در تصویر می توان حجم قابل توجهی از آن را کاهش داد.

JPEG اگرچه پر استفاده ترین و شناخته شده ترین فرمت تصویر به حساب می آید اما استفاده از این فرمت برای موقعیت های حرفه ای ایده آل نیست.

در بالاترین سطح ممکن این تصاویر به عنوان Stock یا همان تصاویر بسیار با کیفیت در طراحی سایت و یا پوسترهایی با کیفیت بالا مورد استفاده قرار می گیرند.

فرمت TIFF

عکاسان و افراد حرفه ای در زمینه گرافیک هنگامی که می خواهند تصاویرشان با کمترین افت کیفیت ممکن فشرده شود، از این فرمت استفاده می کنند.

این فرمت در صنعت چاپ حسابی طرفدار دارد و در مقابل در دنیای وب کمترین استفاده ممکن را دارد چرا که توسط مرورگر ها به خوبی شناخته نمی شوند.

TIFF مخفف Tagged Image File Format می باشد.

فرمت GIF

تقریبا می توان گفت همه افراد نام این فرمت پرکاربرد را شنیده اند.

این فرمت مخفف Graphics Interchange Format می باشد که در آن چند تصویر با هم ترکیب می شوند و یک تصویر متحرک را می سازند.

علاوه بر متحرک بودن از ویژگی های مثبت این فرمت حجم نسبتا کم آن و پشتیبانی خوب آن توسط انواع نرم افزارها و دستگاه های دیجیتال مختلف است.

از ویژگی های منفی آن نیز میتوان پشتیبانی از رنگ های محدود و در نتیجه کیفیت نسبتا پایین تصاویر ذخیره شده با این فرمت را نام برد.

نمونه ای از تصویر gif

فرمت BMP

فایل های Bitmap که با فرمت BMP شناخته می شوند، تصاویری فشرده نشده هستند که دارای حجم زیادی هستند و از طرفی تنها توسط سیستم عامل ویندوز پشتیانی می شوند.

اما از آنجا که این تصاویر دارای جزییات زیادی هستند و به خوبی ویرایش می شوند، طرفداران زیادی در دنیای گرافیک دارند.

فرمت PNG

این فرمت یکی از پرطرفدارترین فرمت ها در دنیای گرافیک است و این معروفیت را مدیون پشتیبانی از رنگ های لایه لایه است.

فرمت PNG در دنیای وب هم به خوبی پشتیبانی می شود و طراحان وب در محدوده گسترده ای از این فرمت برای تصاویرشان بهره می برند. جزئیات بالای تصاویر دارای این فرمت نیز از دلایل محبوبیت آن است.

مهمترین ویژگی این تصاویر نیز این است که میتوانند یک زمینه شفاف و نامرئی ایجاد کنند (مانند GIF و بر خلاف JPEG)

حجم این دسته از تصاویر با توجه به سایز و محدوده رنگی آنها متغیر است.

بد نیست بدانید این فرمت مخفف Portable Network Graphics می باشد.

فرمت های تخصصی پرکاربرد تصاویر

فرمت EPS

فرمت هایی که تا به اینجا نام بردیم همه فرمت های پیکسلی بودند اما بر خلاف آنها این فرمت، یک فایل تصویری وکتور می باشد.

وکتورها از این جهت پرطرفدار هستند که به گرافیست ها این اجازه را می دهند تا تصویر را تا هر اندازه که می خواهند بزرگ کنند، بدون آنکه از کیفیت کاسته شود.

فایل های EPS را میتوان به بسیاری از برنامه ها برای ویرایش و تطبیق انتقال داد که مهم ترین آنها  Adobe Illustrator می باشد. این فرمت از فایل های گرافیکی یکی از گزینه های بسیار شناخته شده برای عکاسان و دیگر هنرمندانی است که با صنعت چاپ در ارتباط هستند. بد نیست بدانید این فرمت مخفف واژه Encapsulated PostScript می باشد.

فرمت PSD

این فرمت همانطور که از نامش یعنی Photoshop Document پیداست، در واقع مختص فایل های لایه باز فتوشاپ است.

فایلهای لایه باز در واقع با فایل هایی گفته می شود که حاوی تمامی محتوا و المان ها مانند متن ها، افکت ها و تصاویر به کار رفته در ساخت فایل است و گرافیست ها به راحتی می توانند اینگونه تصاویر را ویرایش کنند.

اینگونه از تصاویر حجم بسیار بالایی دارند و تنها توسط نرم افزار فتوشاپ و برنامه ی اختصاصی دیگر شرکت Adobe یعنی Illustrator باز می شوند و قابل ویرایش هستند.

فرمت RAW

این فرمت از فایل ها قبلا تنها در دوربین های دیجیتال ایجاد می شدند ولی امروزه گوشی های هوشمند پیشرفته نیز قادر به گرفتن تصاویری با این فرمت هستند.

همانطور که می دانید دوربین ها هنگام ذخیره عکس، رنگ های ثبت شده توسط لنز را توسط پردازشگر خود تغییر می دهند تا به چیزی که چشم انسان می بیند نزدیکتر باشد. اما رنگ ها در اینگونه از تصاویر پردازش نشده باقی می ماند تا گرافیست توسط نرم افزار های حرفه ای ویرایش تصویر رنگ ها را پردازش کنند و در نتیجه تصویری طبیعی تر و نزدیکتر به واقعیت را ایجاد کنند.

از این رو به این تصاویر، تصویر خام نیز گفته می شود. حجم این عکس ها نسبتا بالاست و برای ویرایش بسیار پر کاربرد هستند.

جمع بندی

فرمت های پرکاربرد تصاویر در گرافیک دو بعدی

در این آموزش سعی کردیم فرمت های پر طرفدار را در زمینه تصویر و گرافیک دو بعدی مورد بررسی قرار دهیم و کاربرد هر یک را در کنار ویژگی های مثبت و منفی آنها توضیح دهیم.

امیدواریم این آموزش مورد پسند شما همراهان گرامی قرار گرفته باشد. فراموش نکنید که با ثبت نظر خود در پایین این صفحه ما را در نوشتن آموزش های بعدی دلگرم خواهید کرد. موفق و سربلند باشید...

 

نویسنده شوید
دیدگاه‌های شما

در این قسمت، به پرسش‌های تخصصی شما درباره‌ی محتوای مقاله پاسخ داده نمی‌شود. سوالات خود را اینجا بپرسید.