آشنایی با Git

گیت (Git) یک سیستم کنترل نسخه‌ی بسیار مشهور و پرکاربرد است که توسط توسعه‌دهندگان بسیاری در سراسر دنیا مورد استفاده قرار می‌گیرد. بر اساس نظرسنجی انجام شده در سایت stackoverflow بیش از 70 درصد توسعه‌دهندگان از Git استفاده می‌کنند.

بسیار پیش می‌آید که وقتی در حال برنامه‌نویسی هستیم، دچار اشتباهی شویم و بخواهیم به حالت‌های اولیه بازگردیم اما این امکان برای ما وجود نداشته باشد. در این شرایط است که به اهمیت و ضرورت سیستم‌های کنترل نسخه (Version Control Systems) پی می‌بریم. سیستم‌های کنترل نسخه، بازنگری‌ها و تغییراتِ کار توسعه‌دهندگان را در یک مخزن مرکزی ذخیره‌سازی می‌کنند. این سیستم‌ها علاوه بر فراهم کردن شرایطی برای جبران اشتباهات، بستری را برای همکاری توسعه‌دهندگان ایجاد می‌نمایند. بدین صورت که هر توسعه‌دهنده می‌تواند نسخه‌ی جدید را دریافت کند و تغییرات موردنظر خود را بر روی آن اعمال و سپس آپلود نماید. سایر توسعه‌دهندگان پروژه نیز قادر به مشاهده‌ی این تغییرات و مشارکت در پروژه هستند. حتی افرادی که مشارکت یا نقشی در پروژه ندارند، می‌توانند آن را دانلود و استفاده کنند. بنابراین کاربران Git می‌توانند هر جایی که باشند کارشان را انجام داده و از هر منطقه‌ی زمانی و بدون وابستگی به دیگران، تغییرات را اعمال کنند. همچنین Git به شما اجازه می‌دهد که متخصصین حوزه‌های مختلف را در کنار یکدیگر جمع کنید.

شاید برای شما هم این سوال ایجاد شده باشد که فرق میان Git و Github چیست؟ همانطور که در بالا هم اشاره شد گیت یک سیستم کنترل نسخه‌ی متن‌باز است در حالیکه گیت‌هاب یک پلتفرم آنلاین است که خدمات متفاوتی را ارائه می‌کند. گیت‌هاب این امکان را فراهم کرده است تا پروژه‌ای را از مخزن توسعه‌دهنده‌اش بر روی مخزن خود کپی و تغییرات دلخواه را بر روی آن اعمال کنید. سپس درخواستِ اعمال این تغییرات را برای صاحب پروژه ارسال نمایید تا او در صورت تمایل بر روی پروژه اعمال نماید. علاوه بر این، امکان گفتگو و ارسال پیام نیز در گیت‌هاب فراهم شده است.

کار با سیستم‌های کنترل ورژن و گیت‌هاب، اصول و قوانین خود را دارد که باید با آن‌ها آشنایی کافی داشته باشید. درس‌هایی که در مجموعه‌ی آموزشی «آشنایی با Git» پیش روی شما عزیزان قرار گرفته است، دربردارنده‌ی مهم‌ترین و کلیدی‌ترین نکات آموزش Git و Github و  آشنایی با ویژگی‌های متعدد آن‌هاست.