بهترین فریم‌ورک‌های بک‌اند (Backend) کدامند؟

Best Backend Frameworks

23 بهمن 1400
بهترین فریم ورک های Back-end

به نظر من در مقالات متفاوتی و متعددی که در مورد فریم ورک ها در سایت روکسو پیدا می کنید، جای لیستی از بهترین فریم ورک های بک اند (back-end) از زبان های مختلف خالی است. به همین خاطر تصمیم گرفته ام لیستی از این فریم ورک های محبوب را برایتان پیدا کنم و توضیحاتی نیز در مورد آن ها بدهم اما اول باید تفاوت back-end و front-end را یادآوری کنم.

فریم ورک چیست؟

فریم ورک در زبان فارسی معنایی شبیه به «چهار چوب» دارد و زمانی که برای علوم نرم افزاری استفاده شود معمولا معنی چهار چوب کار با نرم افزار یا کدهای خاصی را می دهد. مثالی که همیشه در مورد فریم ورک ها می شنویم و من هم قبلا از آن استفاده کرده ام این است که تصور کنید یک کاغذ به شما بدهم و بگویم آن را به صورت مربع های 5 در 5 برش بزنید. کار سختی نیست مگر نه؟ حالا تصور کنید به شما 1000 صفحه کاغذ بدهم و بگویم این ها را در اندازه های 5 در 5 برش بزنید. در چنین حالتی نیاز نیست که هر بار برای هر کاغذ با خط کش 5 سانت اندازه بگیرید. کافیست کاغذها را روی هم بگذارید و همه را یک دفعه (با هر دستگاهی که دوست دارید) برش بزنید. شما در چنین حالتی یک «چهار چوب» برای کارتان تعیین کرده اید. در برنامه نویسی هم به جای اینکه یک کار را صدبار انجام دهید و هر کد را صد بار بنویسید با استفاده از فریم ورک ها آن ها را به راحتی می نویسیم.

تفاوت Back-end و Front-end

تفاوت Back-end و Front-end

همانطور که می دانید کدهای یک وب سایت به دو قسمت اصلی تقسیم می شوند: کدهایی که فقط برای ظاهر وب سایت هستند و کاربر آن را مشاهده می کند (بخش front-end) و کدهایی که کار های پردازشی و عملیات های خودکار را انجام می دهند و کاربر آن ها را نمی بیند (بخش back-end). شما می توانید بخش front-end را مانند ظاهر یک ماشین تصور کنید؛ مثلا رنگ مشکی، شیشه دودی، بدنه آهنی، چرخ های پهن و ... اما تا زمانی که این ماشین یک موتور نداشته باشد فقط یک ماکت است و هیچ حرکتی نخواهد کرد. موتور وب سایت شما همان بخش back-end می باشد.

بهترین فریم ورک های بک اند

توجه داشته باشید در لیست زیر نمی خواستم فقط یک زبان برنامه نویسی را هدف بگیرم بنابراین مشهورترین و بهترین فریم ورک های بک اند را از چندین زبان مختلف برنامه نویسی جمع آوری کرده ام. همچنین ترتیب این فریم ورک ها بر اساس معیار خاصی مانند محبوبیت و ... نیست.

1. Laravel

بهترین فریم ورک های بک اند: فریم ورک Laravel

امکان ندارد برنامه نویس PHP باشید اما اسم Laravel را نشنیده باشید. حتی اگر با PHP آشنایی ندارید و در زبان های دیگر کار می کنید باز هم احتمالا اسم Laravel را شنیده باشید. لاراول دارای syntax بسیار زیبایی دارد و اگر می خواهید تیم بزرگی را با آن توسعه دهید هیچ مشکلی نخواهید داشت. این فریم ورک PHP با قابلیت های فراوان و toolkit های بسیار عالی خود باعث می شود کار گروهی و تیمی بسیار ساده شود و از طرفی هیچ مشکلی برای توسعه انفرادی نیز ندارد. هدف اولیه لاراول که بر پایه MVC نوشته شده است، راحت تر کردن تجربه توسعه برنامه های بسیار پیچیده است. لاراول سیستم انتقال database خود را دارد و به دلیل شهرت زیاد آموزش های متعددی نیز از آن پیدا می شود و جامعه بسیار بزرگی دارد. برخی از قابلیت های کلیدی این فریم ورک عبارت اند از:

  • موتور routing (مسیریابی) ساده و بسیار سریع
  • دارای CLI اختصاصی خود
  • سیستم قالب پیشرفته به نام Blade
  • documentation عالی و کامل

CakePHP

بهترین فریم ورک های بک اند: CakePHP

CakePHP یکی از قدیمی ترین و بهترین فریم ورک های بک اند و از فریم ورک های زبان PHP است که در سال 2015 معرفی شده است. از آن زمان تا به حال مدت بسیار طولانی گذشته است و این فریم ورک بارها امتحان خود را پس داده است. البته سابقه دار بودن را نباید به پای قدیمی بودن گذاشت! CakePHP یکی از مدرن ترین فریم ورک های زبان PHP است و از نظر قابلیت چیزی از رقبایش کم ندارد. شهرت CakePHP به این است که توسعه را بسیار سریع می کند و در میدان سرعت کمتر رقیبی برایش یافت می شود. این فریم ورک هم مانند Laravel از معماری MVC استفاده کرده و قابلیت مقیاس پذیری (scale شدن) بالایی دارد. برخی از ویژگی های کلیدی این فریم ورک عبارت اند از:

  • به فرآیند توسعه سرعت زیادی می دهد
  • قابلیتی که خود cakePHP به آن می گوید Batteries Included: یعنی منابع لازم برای توسعه (مثل اتصال به پایگاه داده، اعتبارسنجی، کنترل کش، احراز هویت و ...) در خود فریم ورک و از قبل موجود است تا نیازی به اضافه کردن افزونه ها نباشد.
  • اهمیت به موضوع امنیت (security)
  • پیکربندی ساده و راحت برای شروع کار

Django

فریم ورک های بک اند: Django

Django نیز از بهترین فریم ورک های بک اند است که نمی توان شهرت آن را نادیده گرفت و در هر زمینه ای که کار می کنید حتما نامش را شنیده اید. Django یک فریم ورک high-level برای زبان پایتون است؛ زبان های high-level یعنی زبان هایی که خواندن کدهایشان برای انسان ها راحت تر است و به زبان ما انسان ها شباهت دارند (مانند جاوا، پایتون، ++C و...) اما زبان های برنامه نویسی low-level زبان هایی هستند که خواندنشان برای انسان واقعا سخت است و برای کار با آن ها باید بیشتر تلاش کنید (مانند زبان Assembly). پایین تر از زبان های برنامه نویسی سطح پایین، کدهای باینری یا دودویی (binary) قرار دارند:

مقایسه ی سطح زبان های برنامه نویسی از high به low (توجه کنید که زبان های سطح بالا لزوما بهتر نیستند)
مقایسه سطح زبان های برنامه نویسی از high به low (توجه کنید که زبان های سطح بالا لزوما بهتر نیستند)

Django نیز تمام قابلیت های مورد نیاز برای توسعه را در خود دارد بنابراین نیازی به افزونه های اضافی نیست، بلکه تمام قسمت های Django با هم کار و به صورت خودکار می کنند. به همین دلیل Django برای پروژه های بزرگ ساخته شده است و اگر از آن در پروژه های کوچک استفاده کنید با کلی قابلیت و کدهای اضافی و بدون استفاده دست و پنجه نرم خواهید کرد. برخی از وب سایت های معروفی که با Django ساخته شده اند وب سایت های Disqus و Mozilla و National Geographic و Pinterest هستند.

از مزایای اصلی این فریم ورک می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • قابلیت شخصی سازی بسیار بالا
  • قابلیت های آماده و فراوان سرعت توسعه را شدیدا بالا می برد
  • مقیاس پذیری بسیار بالا
  • documentation کامل و جامعه آماری بسیار بزرگ

Ruby on Rails

فریم ورک های بک اند: Ruby on Rails

Ruby on Rails فریم ورکی بسیار مشهور برای زبان Ruby است. این فریم ورک شباهت بسیار زیادی به Django دارد اما محیط بسیار آرام تری را برای توسعه دهندگان Ruby فراهم می کند. این فریم ورک پیروی از معماری های MVC (مخفف model view controller) و DRY (مخفف don’t repeat yourself) را تشویق می کند. وب سایت های بزرگی مانند Shopify و SoundCloud و Basecamp و GitHub نیز بر اساس Ruby on Rails نوشته شده اند. مزیت های اصلی این فریم ورک عبارت اند از:

  • دارای کتابخانه بسیار بزرگی از پلاگین ها
  • syntax بسیار تمیز و ساده
  • جامعه آماری بسیار بزرگ
  • ساخت و مدیریت پروژه های کوچک با آن بسیار راحت است

Flask

Flask

Flask یک فریم ورک دیگر بر پایه زبان پایتون (Python) است اما برخلاف Django بسیار سبک وزن بوده و برای پروژه های کوچک تر مناسب است. این فریم ورک از قابلیت هایی مانند قالب سازی Jinja2، کوکی های امن، unit testing و درخواست های RESTful نیز پشتیبانی می کند. documentation این فریم ورک کامل و عالی است بنابراین می توان گفت که یکی از بهترین گزینه ها برای توسعه دهندگان پایتون است؛ مخصوصا افرادی که نیازی به آن همه قابلیت Django ندارند.

از مزایای این فریم ورک می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • انعطاف پذیری بالا
  • مناسب برای پروژه های کوچک و بسیار سبک تر از Django
  • documentation کامل و مفصل
  • قابلیت ساخت سریع prototype (نمونه های اولیه)

Phoenix

 Phoenix

Phoenix یک فریم ورک محبوب است که با Erlang virtual machine کار کرده و به زبان Elixir نوشته شده است. از آنجا که زبان Elixir یک زبان functional است ممکن است به اندازه دیگر زبان های شیء گرا مشهور نباشد اما کار خود را به خوبی انجام داده و برای ساخت برنامه های مقیاس پذیر مناسب است. Phoenix مجموعه ای از تکنولوژی های سابقه دار و ایده های جدید برنامه نویسی functional است. ویژگی های اصلی Phoenix از این قرار اند:

  • سرعت بالا
  • انعطاف پذیر در برابر خطا ها
  • گزینه های آماده برای پایگاه های داده
  • طراحی بسیار عالی
  • documentation مفصل و جامعه فعال

Express JS

Express JS

Express هم از آن نام هایی است که همه جا پیچیده اند. Express یک فریم ورک سریع و مینیمال برای Node.js است که لایه ای سطحی از قابلیت های توسعه وب را بدون خدشه دار کردن قابلیت های Node.js ارائه می کند. با استفاده از HTTP utility های این فریم ورک می توانیم API های بسیار قوی بسازیم. جالب است که حتی بسیاری از فریم ورک های سمت سرور نیز از Express استفاده می کنند، مانند: Feathers و KeystoneJS وMEAN و Sails و... . وب سایت های بسیار بزرگ Uber و Accenture و IBM نیز از Express استفاده می کنند.

از قابلیت های کلیدی این فریم ورک می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مسیر دهی API عالی
  • طراحی مینیمالیست و تمیز
  • راه اندازی راحت و یادگیری آن نیز ساده است
  • دارای تعداد بسیار زیادی از پلاگین های مختلف

Spring Boot

Spring Boot

Spring Boot یکی از فریم ورک های محبوب Java است که توسط کمپانی Spring ساخته شده است. هدف این فریم ورک سهولت استفاده و تولید برنامه هایی در سطح تولیدی و با کیفیت بالا است. Spring Boot در مورد پلتفرم Spring بر اساس نظر خودش پیش فرض هایی دارد و آن ها را به صورت خودکار تنظیم می کند تا فرآیند شروع کار با حداقل زحمت انجام شود. مزیت های اصلی این فریم ورک عبارت اند از:

  • تولید برنامه های Spring مستقل
  • مقیاس پذیری بالا
  • documentation بسیار عالی
  • مناسب برای برنامه های بسیار بزرگی که از cloud استفاده می کنند
  • اکوسیستم و جامعه بسیار فعال

هنگام انتخاب فریم ورک به چه چیز هایی توجه کنیم؟

در انتخاب فریم ورک ها عوامل متعددی دخیل هستند اما مهم ترین آن ها را می توان در 5 قلم خلاصه کرد:

سهولت یادگیری

بهتر است دنبال فریم ورکی باشید که یادگیری آسان تری داشته باشد. فریم ورک ها با یکدیگر تفاوت دارند بنابراین هر کار کنید باز هم باید سختی هایی را تحمل کنید اما برای کمتر شدن این سختی در یادگیری بهتر است از فریم ورک هایی استفاده کنید که زبانشان را می دانید. به طور مثال اگر اصلا از پایتون استفاده نکرده اید و الان می خواهید با Django شروع کنید باید بدانید نه تنها کار بسیار سختی را خواهید داشت بلکه کارتان اصلا اصولی از آب در نمی آید.

Documentation و جامعه آماری

چه بخواهیم و چه نخواهیم هنگام توسعه و کار با فریم ورک ها به مشکل برمی خوریم و برایمان سوالاتی پیش می آید. حالا فرض کنید در چنین حالتی قرار دارید و کسی نیست که به شما کمک کند! چنین وضعی مانند یک کابوس است! بنابراین بهتر است به Documentation (اسناد توضیحات و آموزش فریم ورک) نگاه کرده و همینطور جامعه آماری کاربرانش را هم در نظر بگیرید.

کتابخانه ها

بسیاری از فریم ورک ها قابلیت دریافت کتابخانه ها و افزونه ها را دارند. کتابخانه ها کارهای شما را بسیار آسان می کنند.

امنیت

بهتر است قبل از انتخاب فریم ورک در مورد سابقه امنیتی آن جست و جو کنید. ببینید که آیا فریم ورک مورد نظر شما در گذشته آسیب پذیری های امنیتی داشته یا همیشه امن بوده است؟

مقیاس پذیری (Scalability)

مقیاس پذیر بودن یعنی سهولت در توسعه و بزرگ کردن برنامه شما. به طور مثال فیسبوک یک کمپانی کوچک بود که تازه شروع به کار کرده بود اما به یک باره آمار کاربرانش بالا رفت. تیم فیسبوک در مقیاس دهی سایت و توسعه آن برای راحتی کاربران مشکل پیدا کرد و مجبور شدند از راه جدیدی اقدام به این کار کنند (با جست و جو در اینترنت می توانید اطلاعات بیشتری کسب کنید). بنابراین قابلیت های مهم در این زمینه مثل caching را حتما چک کنید.


منبع: وب سایت keycdn

نویسنده شوید
دیدگاه‌های شما (2 دیدگاه)

در این قسمت، به پرسش‌های تخصصی شما درباره‌ی محتوای مقاله پاسخ داده نمی‌شود. سوالات خود را اینجا بپرسید.

محمدجواد
20 آذر 1402
لطفا راجع به این فریم ورک جدید هم مطلب اضافه کنید https://www.nuget.org/packages/CodeBehind

در این قسمت، به پرسش‌های تخصصی شما درباره‌ی محتوای مقاله پاسخ داده نمی‌شود. سوالات خود را اینجا بپرسید.

محمد
04 اسفند 1400
ممنون از مطلب جالبتون آیا فریم ورک Fast API در پایتون می‌تونه توی این لیست جای بگیره ؟ همچنین ممنون میشم از معایب و مزایای این فریم ورک مقاله قرار بدید تشکر

در این قسمت، به پرسش‌های تخصصی شما درباره‌ی محتوای مقاله پاسخ داده نمی‌شود. سوالات خود را اینجا بپرسید.