بهترین فریم‌ ورک‌ های PHP

Best PHP Frameworks

17 اسفند 1400
Best-PHP-Frameworks

سلام به شما همراهان روکسو! امروز می خواهیم در رابطه با بهترین فریم ورک های PHP صحبت کنیم اما قبل از آن باید بدانیم فریم ورک ها چه هستند و چه کمکی به ما می کنند.

فریم ورک (Framework) چیست؟

همانطور که می دانید PHP مخفف Hypertext Preprocessor بوده و یکی از زبان های اسکریپت نویسی متن باز و محبوب در دنیای وب محسوب می شود. زبان برنامه‌ نویسی PHP یکی از محبوب‌ ترین زبان‌ های سمت سرور است و همواره از لحاظ کارایی، جوابگوی توسعه‌ دهندگان خود بوده است. قدرت PHP بر کسی پوشیده نیست اما هر چیزی هر چقدر هم که خوب و قدرتمند باشد هنوز هم جای پیشرفت دارد؛ اینجاست که فریم ورک ها وارد کار می شوند.

Framework در لغت به معنی «چهارچوب» است. فریم ورک ها همانطور که از نامشان پیداست برای شما چهارچوب کاری تعیین می کنند تا کدهایتان را ساده تر، کوتاه تر و با ساختار بهتر بنویسید. یک اسکلت ساختمان را در نظر بگیرید. اسکلت‌ بندی کمک می‌کند که ساختمان در یک نظم مشخص و چهارچوب تعیین‌ شده ساخته شود. فریم‌ ورک‌ ها هم دقیقاً همین نقش را دارند. آن‌ ها باعث می‌ شوند که برنامه‌نویس در یک چهارچوب مشخص به‌ صورت منظم کدنویسی کند.

همچنین با فراخوانی این چهارچوب دیگر نیازی نیست هر بار تمام کدهای موردنیاز و رایج را بنویسید، فقط کافی است روی کارکرد خود پروژه تمرکز کنید. درواقع فریم‌ ورک‌ ها، کدهای رایجی هستند که در هر پروژه موردنیاز است. زمانی که به پروژه اضافه می‌شوند از چندباره‌نویسی بخشی از کدها هم جلوگیری می‌شود.

یک سیستم ثبت‌ نام را در نظر بگیرید، در پروژه‌ های مختلف ما نیاز داریم بارها این سیستم را پیاده‌ سازی کنیم. اما اگر در پروژه‌ خود از یک فریمورک استفاده کنیم، بدون نیاز به نوشتن کدهای طولانی و تکرار سیستم می‌ توانیم به‌ سادگی از پکیج‌ هایی که این فریمورک برای عملیات ثبت‌ نام توسعه داده است، بهره بگیریم و با نوشتن چند خط کد ساده این سیستم را پیاده‌ سازی کنیم.

مزایای فریم ورک ها

تا اینجا متوجه شدیم که یک فریمورک چیست و به چه دلیل ما نیاز داریم تا از آن در یک پروژه‌ نرم‌ افزاری استفاده کنیم. حالا می‌ خواهیم به برخی از مزیت‌ های استفاده از فریمورک برای توسعه‌ نرم‌ افزار با زبان برنامه‌ نویسی PHP بپردازیم.

1- سرعت: به خاطر ابزارهایی که فریم ورک ها به شما می دهند، زمان کدنویسی شما بسیار کاهش پیدا کرده و در کدنویسی سریع تر می شوید. همچنین برنامه هایی که با فریم ورک ها نوشته می شوند سرعت بسیار زیادی در بارگذاری صفحات دارند چرا که تیم های توسعه دهنده ی فریم ورک ها سال ها روی آن زحمت کشیده اند و دائما در حال بروزرسانی و رفع عیب هایشان هستند.

2- امنیت: اگر شما کدهایتان را به صورت دستی بنویسید همیشه خطر ایجاد باگ های ناشناخته را با خود خواهید داشت اما زمانی که از فریم ورک ها استفاده کنید (به دلیل تعیین چهارچوب و ساختار خاص) امنیت برنامه هایتان را شدیدا افزایش می دهید. هیچ برنامه ای بی نقص نیست اما احتمال بروز مشکلات امنیتی هنگام استفاده ی صحیح از فریم ورک ها بسیار پایین تر است.

نکته: استفاده از فریمورک‌های PHP جایگزینی برای کدنویسی امن نیست! اما شانس هکر را برای بهره‌وری از نرم‌افزار به حداقل می‌رساند.

3- ابزارها: فریم ورک ها ابزارها و کدهای آماده ای را در اختیار شما می گذارند که شما با استفاده از آن ها کدنویسی خود را راحت تر و بی دردسر کنید. همچنین این کدهای آماده باعث افزایش سرعت کدنویسی شما نیز خواهند شد.

4- Cross-platform بودن: Cross-platform به معنی این است که نیاز به پلتفرم خاصی ندارید و فریم ورک ها روی انواع پلتفرم ها مانند سرورها و حتی گوشی های هوشمند کار می کنند. بله، شما می توانید با PHP برنامه های اندرویدی و iOS را نیز بسازید.

5- کاهش حجم کدنویسی: همان‌ طور که گفتیم در فریمورک‌ ها سیستم‌ های موردنیاز ما از پیش نوشته‌ شده‌ اند و در قالب توابع مختلفی در اختیار ما قرار گرفته‌ اند. از این‌ رو دیگر نیاز نیست که ما تمام الگوریتم‌ های نرم‌ افزاری را خودمان پیاده‌ سازی کنیم و در بخش اعظمی از پروژه از توابع موجود استفاده خواهیم کرد. پس تکرار کدها به‌شدت کاهش پیدا می‌کند و درنتیجه حجم کد بسیار بهینه‌ای خواهیم داشت.

5- پشتیبانی از انواع پایگاه های داده: از مزیت های بزرگ فریم ورک های PHP و خود زبان PHP کار با پایگاه های داده ی مختلف است. آن ها با استفاده از object-relational mapping به شما اجازه می دهند که با پایگاه های داده ی مختلفی ارتباط برقرار کرده و بدون نیاز به کدهای پیچیده عملیات های مختلفی را در آن انجام دهید.

6- پایداری: ما در سال 2019 هستیم و دیگر از عمر فریم ورک های PHP چندین سال می گذرد. توسعه دهندگان سال ها است که روی توسعه ی این فریم ورک ها کار کرده و باگ های بسیاری را کشف و خنثی کرده اند، بنابراین پایداری این فریم ورک ها در حد بسیار بالایی قرار دارد.

7- پشتیبانی از CMS: یکی از مزایای فریم ورک های PHP پشتیبانی از CMS (سیستم های مدیریت محتوا مانند وردپرس، جوملا و ....) اند. برای بررسی سرعت کار PHP با CMS ها به مقاله مقایسه PHP 7 و PHP 5 مراجعه کنید.

8- ساختاریافتگی بالای پروژه: زمانی که برای نوشتن پروژه خود از یک فریمورک مدرن استفاده کنید و کدهای شما قابلیت استفاده مجدد خواهد داشت. برای مثال اگر برای یک کارفرما پروژه فروشگاه پیاده‌سازی کرده‌اید اگر بعد از چند ماه پروژه دیگری در همین مورد به پستتان خورد می‌توانید از پروژه‌ای که از قبل نوشته‌شده استفاده کنید و تغییرات خود را روی آن اعمال کنید و عملکرد آن‌ها بهبود ببخشید.

پیش‌ نیازهای یادگیری فریم ورک‌ های PHP

پیش‌نیازهای یادگیری فریمورک‌های PHP

برای یادگیری یک فریمورک PHP شما نیاز دارید که از قبل به زبان برنامه‌نویسی PHP کاملا مسلط باشید و ترجیحا چندین پروژه مختلف نیز با این زبان انجام داده باشید تا ورزیدگی لازم را برای ورود به دنیای فریمورک‌ های این زبان پیدا کرده باشید. همچنین نیاز است که با متد برنامه‌نویسی شی‌ گرا در این زبان آشنا باشید.

مورد بعدی آشنایی متوسط با معماری نرم‌ افزاری MVC است و از آنجایی‌ که فریمورک‌ های مدرن PHP از معماری MVC بهره برده‌ اند، لازم است تا شما هم که قصد یادگیری آن فریمورک را دارید، با ساختار MVC آشنا باشید.

بهترین فریم ورک های PHP

تعیین کردن یک لیست ثابت از بهترین فریمورک‌های‌ PHP بسیار سخت است. بهترین فریم ورک های PHP فریم ورک هایی هستند که اولا محبوب و فراگیر باشند و ثانیا در گذر سال ها زمان، امتحان خود را پس داده باشند. به آمار گوگل از فریم ورک های استفاده شده در 12 ماه گذشته (در سراسر جهان) توجه کنید:

نقشه ی استفاده از فریم ورک های PHP در 12 ماه گذشته در جهان
نقشه استفاده از فریم ورک های PHP در 12 ماه گذشته در جهان

در این تصویر قسمت آبی رنگ مربوط به لاراول است و می بینید که تقریبا بیشتر جهان از آن استفاده می کنند! ایران نیز از این مسئله مستثنی نیست، بلکه کشور سوم در جهان از نظر استفاده از لاراول است. در واقع درصد دقیق استفاده از فریم ورک های PHP در ایران از این قرار است:

درصد استفاده از فریم ورک های PHP در ایران (12 ماه گذشته)
درصد استفاده از فریم ورک های PHP در ایران (12 ماه گذشته)

بنابراین بیایید سه فریم ورک برتر و محبوب دنیا و ایران را بررسی کرده و با قابلیت های مختلف هر کدام آشنا شویم؛ لاراول، سیمفونی و کد ایگنایتر!

1) Laravel

لاراول در سال 2011 معرفی شد و بعد از مدتی به محبوب ترین فریم ورک متن باز PHP در تمام دنیا تبدیل شد. این محبوبیت دلایل مختلفی دارد؛ لاراول می تواند برنامه های پیچیده ی وب را به صورت امن و راحت مدیریت کند، سرعت آن از سرعت رقیبان خود به طور قابل توجهی بیشتر است، همچنین ابزاری برای تکالیف مشترک و شایع برنامه نویسی وب مانند routing و session ها و caching و authentication (هویت سنجی؛ مانند فرم های لاگین) و ... ارائه می دهد و تا حدی خودش کار را برایتان انجام می دهد. دلایل استفاده از لاراول به طور معمول شامل این موارد می شود:

  • لاراول می تواند برنامه های وبی را که دارای backend بسیار پیچیده هستند به راحتی مدیریت کند
  • لاراول به شما اجازه می دهد برنامه های پیچیده را شخصی سازی کنید
  • لاراول از معماری MVC و data migration و routing و ... پشتیبانی می کند
  • لاراول امنیت و سرعت بسیار بالایی دارد
  • به شما اجازه ی مرتب کردن فایل ها و کدها را می دهد
  • پشتیبانی پیش فرض از Unit testing
  • documentation بسیار عالی در بین تمام فریم ورک ها
  • ابزارها و کدهای آماده بسیار زیاد
  • پشتیبانی از پرداخت بانکی و payment integration
  • پکیج های رمزنگاری بسیار پیشرفته و قوی
  • پشتیبانی از ORM
  • به دلیل مشهور و محبوب بودن بازار کار بهتری دارد

از نقاط ضعف لاراول می توان به این موارد اشاره کرد:

  • لاراول روی بسیاری از هاست های اشتراکی کار نمی کند1.
  • کوئری های زیادی را به پایگاه داده می فرستد.

1- اگر می خواهید از لاراول روی هاست های اشتراکی استفاده کنید باید توجه کنید که هاست شما extention های Tokenizer و OpenSSL­ و PDO و Mbstring­  و XML­ را ارائه دهد و گرنه به مشکل برخورد می کنید.

2) Symfony

Symfony از نخستین فریم ورک های PHP و به قولی از قدیمی های دوران است که در سال 2005 ارائه شد و به خاطر همین قدمت طولانی بسیار قابل اعتماد و پایدار است. یکی از چیز هایی که Symfony به آن معروف است، پیروی کامل و جزء به جزء از استاندارد های PHP و دنیای وب می باشد. Symfony نیز از معماری MVC پشتیبانی کرده و ویژگی های زیادی با لاراول دارد و این مسئله انتخاب را بین این دو سخت می کند.

  • به اعتقاد بسیاری از برنامه نویسان Symfony بهترین گزینه برای کسانی است که قصد ایجاد پروژه های تجاری بسیار بزرگ را دارند.
  • نصب و پیکربندی آن بر روی اکثر پلتفرم ها بسیار آسان است.
  • بسیار انعطاف پذیر است و می تواند با پروژه های دیگر مانند Drupal ادغام شود.
  • به دلیل داشتن reusable component (یک سیستم ماژولار) کار کدنویسی را سریع و آسان می کند.
  • استفاده ی Symfony از حافظه بسیار بهینه است.
  • از قابلیت interoperability (همکاری توسعه دهندگان) پشتیبانی می کند.
  • عملکرد و کارایی بالا به دلیل استفاده از byte code caching

از نقاط ضعف آن می توان به این موارد اشاره کرد:

  • یادگیری آن کمی سخت تر از دیگر فریم ورک ها است و به نوعی مخصوص توسعه دهندگان حرفه ای است.
  • استفاده و تسلط بر مکانیسم امنیتی آن کمی پیچیده تر از دیگر فریم ورک ها است.
  • از آنجا که به توسعه دهندگان اجازه می دهد که به همه چیز دسترسی داشته باشند و خودشان کارها را انجام دهند، سرعت کدنویسی با آن کمی کند تر از دیگر فریم ورک ها است.

3) CodeIgniter

CodeIgniter قطعا در لیست بهترین فریم ورک های کدنویسی PHP در سال 2019 می باشد. این فریم ورک نیز، که ابتدا در سال 2006 معرفی شد، از قدیمی های دنیای فریم ورک محسوب می شود و به حجم بسیار کم خود (با احتساب documentation اش، حدود 2 مگابایت فضا اشغال می کند) معروف شده است. جالب است بدانید که Codelgniter محبوب ترین فریم ورک مورد علاقه ی بسیاری از توسعه دهندگان است چرا که ماژول های بسیار زیادی (prebuilt modules) دارد و این ماژول ها کدنویسی را ساده تر، توسعه را سریعتر و در نهایت کار با آن را جذاب می کنند.

مزیت های اصلی Codelgniter از این قرار اند:

  • حجم بسیار کم و فشرده
  • نصب ساده و بسیار آسان
  • پشتیبانی از MVC
  • مدیریت خطا (error handling) عالی
  • ابزار های امنیتی مختلف
  • documentation روان و قوی
  • پشتیبانی از ساخت برنامه های مقیاس پذیر (scalable app)
  • Codelgniter به عقیده ی بسیاری از برنامه نویسان، سریع ترین فریم ورک PHP است
  • بدون وابستگی به منابع دیگر
  • استفاده از پایگاه های داده ی استاندارد مانند MySQL
  • بسیار مناسب برای افراد تازه کار (به دلیل سادگی در طراحی و کار)

از معایب این فریم ورک می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نبود ORM
  • مدیریت کدها در برخی از موارد کمی سخت از دیگر فریم ورک ها است
  • در مقایسه با دیگر فریم ورک ها کتابخانه های کمتری دارد
  • unit testing در آن در مقایسه با دیگر فریم ورک ها دشوارتر است

امیدوارم از این مقاله لذت برده باشید و بتوانید با توجه به هدف و کسب و کار خود فریم ورک مناسبی را انتخاب کنید.


منابع: وب سایت های trends.google و coderseye و raygun

نویسنده شوید
دیدگاه‌های شما (1 دیدگاه)

در این قسمت، به پرسش‌های تخصصی شما درباره‌ی محتوای مقاله پاسخ داده نمی‌شود. سوالات خود را اینجا بپرسید.

امیرحسین
22 فروردین 1398
از مقاله خوبتون ممنونم. میخواستم بدونم نظر شما راجع به zend چی هست؟

در این قسمت، به پرسش‌های تخصصی شما درباره‌ی محتوای مقاله پاسخ داده نمی‌شود. سوالات خود را اینجا بپرسید.

امیر زوارمی
23 فروردین 1398
سلام دوست عزیز، Zend از فریم ورک های مطرح PHP هست و حتما خوب هست. نحوه ی انتخاب این سه تا فریم ورکی که بنده آوردم فقط محبوبیت بوده اما چون چیزی محبوب نیست دلیل نمیشه بد باشه. واقعا برای انتخاب اینطور چیز ها باید ببینید خودتون دوست دارید یا نه. مثلا من حتی برای انتخاب چیز های کوچیکی مثل کتابخونه های Grid برای CSS که کلا 1 کیلوبایت هست با دوستان دیگه اختلاف نظر دارم به خاطر اینکه سلیقه ها متفاوت هست. شما باید برید به سایت این فریم ورک ها و ببینید چطور هستن و بعد طبق سلیقه و استدلال خودتون ازشون استفاده کنید.

در این قسمت، به پرسش‌های تخصصی شما درباره‌ی محتوای مقاله پاسخ داده نمی‌شود. سوالات خود را اینجا بپرسید.