برنامه نویسی چیست؟

What is programming

14 شهریور 1402
برنامه نویسی چیست؟

در دنیای امروز، همه ما به شدت به محصولات نرم افزاری مختلفی وابسته هستیم که به دقت توسط توسعه دهندگان برنامه نویسی شده اند. اما برنامه نویسی کامپیوتر چیست؟

در این مقاله به ارائه تعریفی از برنامه نویسی و همچنین نمونه هایی از انواع برنامه نویس می پردازم.

برنامه نویسی کامپیوتری فرآیندی برای نوشتن کد است. این کد برای انجام یک عمل خاص بر روی یک برنامه نرم افزاری، اپلیکیشن یا کامپیوتر در نظر گرفته شده است. این کد دستورالعمل هایی را در مورد نحوه عملکرد دستگاه ارائه می دهد. وظیفه یک برنامه نویس نوشتن این دستورالعمل ها است که شامل ایجاد و آزمایش کدی است که نرم افزار، اپلیکیشن یا رایانه برای عملکرد موفقیت آمیز از آن استفاده می کند. در سال 1843، چارلز بابیج و آدا لاولیس اولین زبان برنامه نویسی را ایجاد کردند. از آن زمان تاکنون، نزدیک به 9000 زبان برنامه نویسی ایجاد شده است. در این بررسی کوتاه، درباره اینکه برنامه نویسی چیست، چه کاری می تواند انجام دهد، چه کسی از آن استفاده می کند و چگونه می توانید آن را یاد بگیرید خواهید آموخت.

تعریف برنامه نویسی

یک برنامه کامپیوتری شامل کدهایی است که برای انجام وظایف خاص بر روی کامپیوتر اجرا می شود. این کد توسط برنامه نویسان نوشته شده است.

برنامه نویسی فرآیندی است که به ماشین ها مجموعه ای از دستورالعمل ها می دهد که نحوه اجرای یک برنامه را توضیح می دهد. برنامه نویسان تمام دوران حرفه ای خود را صرف یادگیری انواع زبان ها و ابزارهای برنامه نویسی می کنند تا بتوانند به طور موثر برنامه های کامپیوتری بسازند.

برنامه نویسان با استفاده از یک ویرایشگر کد یا IDE شروع به نوشتن چیزی می کنند که کد منبع (source code) نامیده می شود. کد منبع مجموعه ای از کدهای نوشته شده در یک زبان برنامه نویسی است که سایر برنامه نویسان می توانند آن را بخوانند.

کد منبع باید به زبان ماشین تبدیل شود تا ماشین ها بتوانند دستورالعمل ها را بفهمند و برنامه را اجرا کنند.

این فرآیند تبدیل کد منبع به زبان ماشین به عنوان کامپایل شناخته می شود. نمونه هایی از زبان های برنامه نویسی کامپایل شده C و C++ هستند. زبان های دیگری هم هستند که از کامپایلر استفاده نمی کنند. در عوض، این زبان ها از مترجمی استفاده می کنند که کد را می خواند و اجرا می کند. نمونه هایی از زبان های برنامه نویسی تفسیر شده جاوا اسکریپت (Javascript) و پی اچ پی (PHP) هستند.

پس از اجرای کد، برنامه کامپیوتری می تواند اجرا شود. این برنامه های کامپیوتری به ما اجازه می دهند تا با دستگاه ها و سرویس های نرم افزاری مختلف مانند تلفن همراه، وب سایت ها و خود رایانه ها تعامل داشته باشیم.

با برنامه نویسی چه کاری می توانید انجام دهید؟

برنامه نویسی کامپیوتری یک مهارت همه جانبه با کاربردهای مختلف در صنایع است. از آنجایی که ما برای کارهای روزانه بسیار به کامپیوترها متکی هستیم، کسانی که مهارت برنامه نویسی را کسب کنند، فرصت های شغلی زیادی را از آن خود می کنند.

موارد زیر چند مورد از کارهایی است که می توانید با برنامه نویسی انجام دهید:

  • برنامه نویسانی که زبان هایی مانند جاوا اسکریپت، CSS یا HTML را می دانند می توانند وب سایت های تعاملی را برای مشتریان طراحی کنند.
  • افرادی که مهارت برنامه نویسی دارند می توانند به ایجاد و پیاده سازی بازی های رایانه‌ای بپردازند که یک نوع سرگرمی محبوب برای بسیاری است.
  • برنامه های تلفن همراه محبوب تر از همیشه هستند زیرا تلفن های همراه برای کارهای روزمره مانند بانکداری و حمل و نقل و ... بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند. کسانی که می دانند چگونه برنامه نویسی کنند می توانند برنامه های تلفن همراه را برای ساده کردن این کارها ایجاد کنند.
  • انجام کارهای تکراری ممکن است ساعت ها زمان نیاز داشته باشد. با این حال، با کمک اتوماسیون، می توان همه آن ها را انجام داد. مهارت های برنامه نویسی امکان خودکارسازی کارهایی مانند ارسال پست در رسانه های اجتماعی، کنترل ترموستات در خانه یا ارسال ایمیل را ممکن می کند.
  • برنامه نویسی با زبان های R یا Python (پایتون) به کاربران اجازه می دهد تا تجزیه و تحلیل آماری پیشرفته را در وظایف تحلیلی یا تحقیقاتی خود بگنجانند.
  • با برنامه نویسی امکان ساخت یا نگهداری پایگاه داده های بزرگ وجود دارد. برنامه نویسان از زبان هایی مانند SQL یا PHP برای استفاده و نگهداری پایگاه داده های گسترده استفاده می کنند.
  • کسانی که در زمینه علم داده کار می کنند برای انجام وظایفی مانند هوش مصنوعی (Artificial Intelligence) از برنامه نویسی بهره می برند.

چگونه زبان های برنامه نویسی را دانلود کنید؟ هزینه آن چه قدر است؟

اگر در برنامه نویسی تازه کار هستید، ممکن است برای شما سوال پیش بیاید که چگونه زبان های مختلف را دانلود کنید. کسانی که می خواهند با یک زبان برنامه نویسی خاص کار کنند، آن را به تنهایی دانلود یا نصب نمی کنند. در عوض، از اسمبلر، مفسر یا کامپایلر استفاده می کنند. محبوب ترین زبان های برنامه نویسی به صورت رایگان در دسترس هستند.

زبان های برنامه نویسی به طور کلی بر اساس دستور زبان رسمی خود ساخته شده اند که نحو یا سینتکس (Syntax) زبان را تعریف می کند. در برخی موارد، نحو به صورتی رسمی ثبت نمی شود و ممکن است فقط در پیاده سازی مرجع پارسر برای کامپایلر یا مفسر زبان وجود داشته باشد. جز دیگر یک زبان برنامه نویسی، تعریف معنایی آن زبان است. بنابراین، یک زبان برنامه نویسی شامل توصیفی از دستور زبان (نحو) و معنای برنامه (معناشناسی آن) است. بنابراین، وقتی مردم به دانلود یک زبان برنامه نویسی مانند پایتون اشاره می کنند، غالبا به این معنی نیست که زبان واقعی را دانلود کرده اند. در عوض، آنها مترجمی را دانلود کرده اند که می تواند زبان را اجرا کند.

همه زبان های برنامه نویسی از یک ویرایشگر کد مثل محصول Visual Studio Code یا محصولات Jetbrains استفاده می کنند. مایکروسافت VSCode vh را به عنوان ویرایشگر کد رایگان برای macOS، Linux و Windows عرضه کرده است. برجسته سازی دستور زبان، پشتیبانی از اشکال زدایی، بازآفرینی کد، تکمیل کد هوشمند، کنترل نسخه و Git تعبیه شده را ارائه می دهد. این ویرایشگر کد ساده مجهز به ابزارهای مختلفی است که توسعه دهندگان می توانند برای انجام سریع اشکال زدایی کد از آنها استفاده کنند. یکی از مزایای Visual Studio Code توانایی آن در پشتیبانی از اکثر زبان های برنامه نویسی است. این محصول منبع باز را می توان با C، C++، Python، JavaScript و Go و غیره استفاده کرد.

مزایای یادگیری برنامه نویسی چیست؟

برنامه نویسی کامپیوتر یکی از مهارت های مورد نیاز در عصر تکنولوژی است. از آنجایی که انتظار نمی رود رونق فناوری در سال های آینده کند شود، افرادی که مهارت های برنامه نویسی دارند، چشم انداز شغلی زیادی با دستمزد بالا دارند. متوسط دستمزد برنامه نویسان در سال 2022 ، 93000 دلار در سال در خارج از ایران و در داخل ۲۵ الی ۳۵ میلیون تومان در ماه بود. کسانی که مهارت های کدنویسی دارند، قدرت بهبود نحوه اداره کسب و کارها را دارند که برای بسیاری از کارفرمایان ارزشمند است.

دلیل دیگر برای یادگیری برنامه نویسی این است که این حرفه مزایای زیادی علاوه بر دستمزد بالا دارد. نه تنها مشاغل برنامه نویسی در زمینه ها و حرفه های مختلف در دسترس هستند، بلکه بسیاری از آنها مزایای کاری شگفت انگیزی مثل ساعت کاری منعطف، شرایط دورکاری (کار در خانه) را ارائه می دهند. علاوه بر این، برنامه نویسی مهارتی است که به شما امکان می دهد خلاقیت خود را از طریق یک کانال فنی کشف کنید. این حرفه بسیار بیشتر از دادن دستورالعمل به یک ماشین است. شامل حل مسئله، تفکر انتزاعی و خلاقیت است. اگرچه ممکن است برنامه نویسی یک فرآیند سخت و خسته کننده به نظر برسد، اما کسانی که در نوشتن کد مهارت دارند راه حل های خلاقانه ای برای مشکلات دنیای واقعی پیدا می کنند. این فرآیند شامل آزمایش کدهای مختلف برای یافتن کارآمدترین و مناسب ترین راه حل است.

همچنین ممکن است بخواهید برنامه نویسی را یاد بگیرید زیرا این مهارتی است که می تواند به کارایی بسیار بالاتر در محل کار منجر شود. برنامه نویسان برنامه هایی ایجاد می کنند که می توانند فرآیندهای منظم را به طور خودکار انجام دهند که در غیر این صورت چندین ساعت طول می کشد.

مشاغل برنامه نویسی

مهارت های برنامه نویسی در حال حاضر در مشاغل و صنایع در سراسر جهان مورد تقاضا هستند. طبق آمار اداره آمار کار ایالات متحده، متوسط دستمزد یک برنامه نویس کامپیوتر در سال 2022 معادل 93000 دلار در سال بود. در زیر لیستی از برخی از محبوب ترین مشاغل برنامه نویسی آورده شده است:

  • نیاز گسترده­ ای به مهندسان هوش مصنوعی در همه زمینه ها وجود دارد. این افراد از ابزارها و مهارت های یادگیری ماشینی، یادگیری عمیق و هوش مصنوعی استفاده می کنند.
  • صنعت مراقبت های بهداشتی از کسانی که پیشینه ای در علوم داده و برنامه نویسی کامپیوتر دارند بهره می برند. افرادی که مهارت های تحلیلی را در کار خود به کار می گیرند، می توانند سیستم های فناوری اطلاعاتی را ایجاد کنند که می توانند از منابع داده های مختلف در مراقبت های بهداشتی استفاده کنند و از آنها بیاموزند. علاوه بر این، همانطور که حوزه مراقبت های بهداشتی شروع به یادگیری از داده های خود می کند، انتظار می رود برنامه نویسان نقشی حیاتی در کمک به ارائه دهندگان کارآمدتر و در نهایت دستیابی به نتایج بهبود یافته برای بیماران ایفا کنند.
  • برنامه نویسان در مشاغل خدمات مالی ارزش زیادی دارند. به دلیل استفاده گسترده از بانکداری تلفن همراه و سایر فناوری‌ها، صنعت خدمات مالی به سرعت در حال گسترش است تا با برنامه‌ها و ویژگی‌های جدید همگام شود.
  • صنعت امنیت رایانه به شدت به برنامه نویسان برای کمک به بهبود امنیت طیف وسیعی از دستگاه های اینترنت اشیا در حال ایجاد، متکی است. بسیاری از شرکت‌هایی که این دستگاه‌ها را تولید می‌کنند، نمی‌دانند که این محصولات از اینترنت استفاده می‌کنند، حتی اگر ملاحظات امنیتی لازم رخ نداده باشد. برنامه نویسان نقش اساسی در ایمن سازی این دستگاه ها دارند.
  • اگرچه معمولا با برنامه نویسی مرتبط نیست، بخش آموزش نیز از کسانی که به زبان های برنامه نویسی تسلط دارند به طور قابل توجهی سود می برد. بنابراین، تقاضای زیادی برای برنامه‌های آموزشی خلاقانه، مقیاس‌پذیر و جذاب، مانند خدمات حسابداری آنلاین و برنامه‌های مطالعه دیجیتالی وجود دارد.
  • علاوه بر کاربردهای معمول برنامه نویسی، بسیاری از صنایع سنتی، مانند کشاورزی و نفت، به برنامه نویسان واجد شرایط برای ایجاد نرم افزار نیاز دارند. اگر در حال حاضر در جستجوی شغل هستید، مهارت های برنامه نویسی راهی عالی برای یافتن کار در تقریبا هر صنعتی در سراسر جهان است.

تاریخچه مختصر برنامه نویسی

برنامه نویسی کامپیوتر از زمان ظهور کامپیوترها، شاید حتی قبل از آن، وجود داشته است. در زیر جدول زمانی برخی از حساس ترین لحظات در تاریخ برنامه نویسی آمده است:

  • 1843: آدا لاولیس، نویسنده و ریاضیدان انگلیسی و دختر لرد بایرون، با چارلز بابیج همکاری کردند تا یک کامپیوتر مکانیکی به نام موتور تحلیلی را طراحی کنند. در این زمان، او فهمید که ماشین‌ها می‌توانند کارهایی بیشتر محاسبات انجام دهند. او اولین الگوریتم مورد استفاده در ماشین را ایجاد و منتشر کرد و به عنوان اولین برنامه نویس کامپیوتری از او یاد می شود.
  • 1889: هرمان هولریث ماشین جدول بندی را ایجاد کرد که امکان جدول بندی و شمارش داده ها را به صورت برنامه ای فراهم می کرد.
  • 1956: FORTRAN، یکی از اولین زبان های برنامه نویسیاست. جان بکوس این زبان را در IBM ایجاد کرد.
  • 1958: LISP توسط جان مک کارتی ایجاد شد.
  • 1959: باب بمر و گریس هاپر زبان COBOL را توسعه دادند.
  • 1964: مری کلر، جان کمنی و توماس کورتز زبان برنامه نویسی بیسیک را ایجاد کردند.
  • 1965: اولین زبان برنامه نویسی شی گرا، Simula، توسط کریستن نایگارد و اول جوهان دال ساخته شد.
  • 1966: زبان برنامه نویسی قابل حمل BCPL توسط مارتین ریچاردز اختراع شد. علاوه بر این، MUMPS توسط نیل پاپالاردو ساخته شد.
  • 1971: نیکلاوس ویرث پاسکال را توسعه داد.
  • 1972: برایان کرنیگان و دنیس ریچی زبان برنامه نویسی C را در آزمایشگاه های بل ایجاد کردند. علاوه بر این، دومین زبان برنامه نویسی شی گرا و اولین الکترونیک درایو یکپارچه، اسمال تاک، توسط آلن کی اختراع شد.
  • 1974: ادگار کاد SQL، اولین زبان برنامه نویسی پایگاه داده را ایجاد کرد.
  • 1979: Bjarne Stroustrup زبانی را توسعه داد که در نهایت به C++ معروف شد. علاوه بر این، اوراکل نسخه تجاری اولیه SQL را برای عموم منتشر کرد.
  • 1984: بسته نرم افزاری متلب برای عموم عرضه شد.
  • 1990: HTML، یک زبان نشانه گذاری، توسط تیم برنرز لی ایجاد شد. این زبان همچنان یکی از محبوب ترین زبان های برنامه نویسی موجود است.
  • 1991: پایتون که توسط خیدو وان روسوم ساخته شد.
  • 1993: خالقان آن، راس ایهاکا و رابرت جنتلمن، زبان برنامه نویسی R را معرفی کردند.
  • 1995: جیمز گاسلینگ و توسعه دهندگان Sun Microsystems جاوا را ایجاد کردند. علاوه بر این، Ruby منتشر شد.
  • 2000: مایکروسافت زبان سی شارپ را منتشر کرد که تا سال 2003 به استاندارد ISO تبدیل شد.
  • 2007: گوگل شروع به ایجاد زبان برنامه نویسی Go کرد که بعدا در سال 2009 برای عموم منتشر شد.
  • 2010: CoffeeScript، یک زبان برنامه نویسی چند پارادایم، منتشر شد.
  • 2011: زبان دارت گوگل برای اولین بار به صورت عمومی عرضه شد. دارت یک زبان متن باز و مبتنی بر وب است.
  • 2014: زبان همه منظوره Babel ایجاد شد. این زبان کاربردهایی برای حفظ منابع سیستم و عمر باتری دستگاه های مختلف دارد.

آنچه قبل از یادگیری برنامه نویسی باید بدانید

اگر ندانید به کجا نگاه کنید، ممکن است برنامه ریزی برای یادگیری برنامه نویسی دشوار باشد. اما مطمئن ترین راه برای پیشرفت، برداشتن اولین قدم رو به جلو است. به کدام سمت باید بروید و قبل از شروع چه کاری باید انجام دهید؟ پاسخ دادن به این سوال ممکن است قبلا سخت بوده باشد، اما خوشبختانه، در اینجا راهنمایی وجود دارد که می تواند به شما کمک کند:

مبانی برنامه نویسی تمام چیزی است که برای شروع نیاز دارید

مردم ممکن است شرکت‌هایی مانند اپل و مایکروسافت را ببینند و احساس کنند که کدنویسی فقط توسط متخصصانی انجام می‌شود که تمام عمر خود را صرف تسلط بر مهارت خود کرده‌اند. این اصلا درست نیست در واقع، سه زبان برنامه نویسی ساده  HTML، CSS و جاوا اسکریپت تمام آن چیزی است که برای استفاده از اولین شغل خود در صنعت فناوری نیاز دارید. آیا می‌دانستید که این زبان‌ها تنها چیزی است که برای تبدیل شدن به یک توسعه‌دهنده وب فرانت اند نیاز دارید؟

دانستن چندین زبان برنامه نویسی برای شما ضرری ندارد، اما این به این معنا نیست که شما باید حرفه خود را متوقف کنید. بسیاری از صنایع برنامه نویسی شما را تشویق می کنند تا زبان های بیشتری را بیاموزید تا در کار و موقعیت های بعدی به شما کمک کند.

بوت کمپ های برنامه نویسی اغلب مربیگری شغلی و راهنمایی فردی را ارائه می دهند که می تواند شما را برای مصاحبه های شغلی آماده کند. برنامه نویسان جدید می توانند به راحتی نقشی به عنوان یک توسعه دهنده وب فرانت اند یا توسعه دهنده فول استک پیدا کنند در حالی که زبان های برنامه نویسی دیگر مانند پایتون را دنبال می کنند.

برای شروع کار به عنوان یک برنامه نویس کامپیوتری، افراد باید قبل از یادگیری کدنویسی، برخی از مهارت ها را بررسی کنند. اکثر مدارس یا برنامه ها پیش نیازهایی را فهرست می کنند که دانش آموزان آینده باید قبل از شروع در مسیر برنامه نویس شدن به دست آورند:

ریاضیات 

یکی از عواملی که به سرعت یادگیری برنامه نویسی کمک می کند، دانش قبلی آنها از ریاضیات، به ویژه مفاهیم پیشرفته ریاضی است. از آنجایی که ریاضیات و کدنویسی به مهارت های حل مسئله نیاز دارند، بسیاری آن ها را با تمرین مسائل ریاضی سطح بالا و چند مرحله ای به دست می آورند. یادگیری نوشتن کد با کیفیت بالا بدون درک اولیه مفاهیم ریاضی می تواند بسیار چالش برانگیزتر باشد.

توانایی حل مسئله

مهم ترین مهارتی که یک برنامه نویس کامپیوتر می تواند داشته باشد، توانایی حل مسائل است. اگر چه برخی معتقدند که نوشتن کد با کیفیت بالا یک مهارت برنامه نویسی ضروری است، اما یکی از ابزارهای مورد نیاز برای حل یک مشکل است. مهارت‌های حل مسئله اغلب در کتاب‌های برنامه‌نویسی نادیده گرفته می‌شوند، شاید به این دلیل که این منابع برای ارائه ابزارهایی برای رفع مشکلات به خوانندگان طراحی شده‌اند تا ذهنیت‌هایی که با آن‌ها به چالش‌ها نزدیک شوند. برای یک برنامه نویس کامپیوتری بسیار مهم است که بداند چگونه از نقطه A به نقطه B برسد تا اینکه آنها فقط بتوانند به سادگی به نقطه B برسند. بنابراین، توانایی حل مشکلات و فکر کردن به راه حل های خلاقانه برای برنامه نویسان ضروری است.

ساختمان داده ها و الگوریتم ها

یکی از مولفه های ضروری یک برنامه نویس موفق، دانش ساختمان داده ها و الگوریتم ها است. ساختمان داده روشی است که برای سازماندهی داده های موجود در یک سیستم مجازی استفاده می شود. دو نمونه از ساختمان های داده به خوبی تعریف شده، جداول داده ها یا دنباله ای از اعداد هستند. الگوریتم ها مجموعه مراحلی هستند که کامپیوتر برای تبدیل یک ورودی خاص به خروجی انجام می دهد. ساختمان های داده و الگوریتم ها اغلب با هم استفاده می شوند و راهی را برای برنامه نویسان برای ایجاد برنامه های کامپیوتری فراهم می کنند.

الگوریتم ها اهداف مختلفی را دنبال می کنند. آنها با ساختمان های داده مختلف با مقیاس پیچیدگی محاسباتی یکسان تعامل دارند. این مفید است که الگوریتم ها را به عنوان قطعات زیربنایی در تعامل با ساختمان های داده  ایستا در نظر بگیرید. از آنجایی که نحوه بیان داده ها در کد معمولاً انعطاف پذیر است، کسانی که نحوه ساخت الگوریتم ها را درک می کنند می توانند بین زبان های برنامه نویسی تعمیم دهند. درک قوانین اصلی حاکم بر زبان های برنامه نویسی و اصول سازماندهی آنها به برنامه نویسان این امکان را می دهد که به راحتی بین زبان ها جابجا شوند و زبان های جدید را به سرعت یاد بگیرند.

در زیر ساختمان های داده رایجی هستند که در زبان های برنامه نویسی مختلف ظاهر می شوند:

  • مپ ها
  • درختان جستجو
  • لیست های مرتبط
  • صف ها
  • جداول هش
  • مجموعه ها
  • پشته ها

علاوه بر این، موارد زیر چند دسته الگوریتم رایج هستند:

  • مرتب سازی
  • جستجو کردن
  • برنامه نویسی پویا
  • پیمایش نمودار/درخت
  • هش و regex

بنابراین مهارت هایی که برنامه نویسان باید داشته باشند به شرح زیر است:

  • توانایی حل مسئله
  • علم منطق و ریاضی نسبتا خوب
  • آشنایی با ساختمان داده
  • نوشتن کد تمیز و کارآمد
  • آزمایش برنامه های کاربردی
  • رفع خطاها ("اشکالات") در کد
  • مهارت های ارتباطی و شنیداری خوب
  • توانایی کار خوب در یک تیم
  • صبر و استقامت

این وظیفه یک برنامه نویس است که نیازهای مشتری را برآورده کند و یک برنامه کاربردی قوی ایجاد کند. توسعه دهندگان زمان زیادی را صرف تحقیق، ساخت، تعمیر و آزمایش کد خود خواهند کرد.

بررسی درآمد سالانه برنامه نویسی در خارج

در این قسمت درآمد سالانه برنامه نویسی در خارج از  ایران را بررسی خواهیم کرد.

  1. توسعه دهنده وب

میانگین حقوق: 67712 دلار

وظایف اصلی: توسعه دهندگان وب سایت ها را طراحی و ایجاد می کنند. آنها مسئول ظاهر سایت و نحوه عملکرد آن هستند. آن‌ها یک سایت را آزمایش و ارزیابی می‌کنند تا مطمئن شوند که استانداردهای کیفی آن قبل از انتشار آن مطابقت دارد.

پس از انتشار سایت، توسعه دهندگان وب بر عملکرد مستمر سایت نظارت می کنند و هر گونه مشکل فنی را که ممکن است ایجاد شود عیب یابی می کنند. آنها اطمینان حاصل می کنند که وب سایت ها و برنامه های آنها با استانداردهای امنیتی فعلی مطابقت دارد.

در یک شغل متوسط، یک توسعه‌دهنده وب ابتدا با یک مشتری ملاقات می‌کند تا در مورد دیدگاه آنها برای یک پروژه صحبت کند. سپس برای سایت کد می نویسند و با تیمی از سازندگان دیگر برای تولید محتوا برای وب سایت کار می کنند.

زبان های موردنیاز برای برنامه‌نویسی وب: HTML, CSS, Javascript, PHP, Python, Ruby, .net Core, Java and ...

توضیحات بالا به این معنی نیست که باید تمام زبان ها را یاد بگیرید. بلکه بدین معنیست که می توانید با یادگیری یک یا چند زبان برنامه نویسی که ذکر شد وارد بازار کار برنامه نویسی وب شوید.

  1. برنامه نویس کامپیوتر

میانگین حقوق: 73047 دلار

وظایف اصلی: برنامه نویسان رایانه کد برنامه های نرم افزاری رایانه را می نویسند و ویرایش می کنند و از اجرای برنامه ها بدون خطا اطمینان می دهند. برنامه نویسان کامپیوتر هر مشکل یا مشکلی را که در طول فرآیند کدنویسی به وجود می آید را حل می کنند و مطمئن می شوند که محصول نهایی با استانداردهای مشتریان خود مطابقت دارد. آنها همچنین ممکن است مسئول آموزش دیگران برای استفاده از برنامه های خود پس از تکمیل نرم افزار باشند.

زبان های برنامه نویسی Python, C# , C++ , C و Java معمولا برای برنامه نویسی کامپیوتر مورد استفاده قرار می گیرند.

  1. مهندس سیستم های کامپیوتری

میانگین حقوق: 80613 دلار در سال

وظایف اصلی: مهندسان سیستم های کامپیوتری کار می کنند تا مطمئن شوند که سیستم های کامپیوتری مشتریانشان کاملا کاربردی و کارآمد هستند. آنها می توانند به طور مستقیم برای یک سازمان برای حفظ و بهبود سیستم های خود یا برای یک شرکت شخص ثالث که این خدمات را برای چندین مشتری ارائه می دهد کار کنند. مهندسان سیستم های کامپیوتری همچنین مسئول نگهداری و امنیت سیستم های یک شرکت از جمله حفاظت از حریم خصوصی و داده های شرکت هستند.

مهندسان سیستم های کامپیوتری نیز ایده هایی را برای بهبود عملکرد سیستم های کارفرمایان خود نوآوری می کنند. آنها مشاوره می دهند و اطلاعات به روز را در اختیار بخش های فناوری اطلاعات شرکت قرار می دهند. آنها همچنین ممکن است به طور مستقیم به کاربران توصیه کنند تا به آنها در درک نحوه استفاده کارآمد از سیستم ها کمک کنند.

  1. تحلیلگر سیستم

میانگین حقوق: 82285 دلار در سال

وظایف اصلی: یک تحلیلگر سیستم، فناوری یک کسب و کار را ارزیابی می کند و به دنبال راه هایی برای رفع مشکلات یا بهینه سازی سیستم ها می گردد. یک تحلیلگر سیستم که به آن طراح سیستم یا معمار سیستم نیز گفته می شود، در ارائه توصیه هایی به کسب و کارها در مورد نحوه ایجاد سیستم های IT شخصی که نیازهای آنها را برآورده می کند، متخصص است. مسئولیت‌های خاص ممکن است شامل تحقیق در مورد آخرین فن‌آوری‌های سازمانی، انجام تحلیل هزینه و فایده برای تعیین بهترین ارتقا سیستم و آموزش کاربران نهایی در مورد نحوه استفاده از فناوری جدید در شرکتی باشد که در آن کار می‌کنند.

شرایط مورد نیاز برای استخدام: کارفرمایان آینده نگر معمولا ترجیح می دهند که تحلیلگران سیستم حداقل دارای مدرک لیسانس در موضوعی مانند علوم کامپیوتر یا فناوری اطلاعات باشند. یک تحلیلگر سیستم اغلب یک موقعیت پیشرفته تر در یک شرکت است، بنابراین افرادی که علاقه مند به دنبال کردن این زمینه هستند ممکن است ابتدا در موقعیت های فناوری سطح ابتدایی تجربه کسب کنند.

  1. برنامه نویس تحلیلگر

میانگین حقوق: 83341 دلار در سال

وظایف اصلی: حرفه به عنوان یک تحلیلگر برنامه نویس ترکیبی از مشاغل یک تحلیلگر سیستم و یک برنامه نویس کامپیوتر است. تحلیلگران برنامه نویس نرم افزار و برنامه های کامپیوتری را طراحی و ایجاد می کنند. با کار با دیگر برنامه نویسان کامپیوتر، یک تحلیلگر برنامه نویس بر نوشتن کد لازم برای ایجاد و انتشار برنامه ها نظارت می کند.

کارفرمایان برای ایجاد برنامه های خاص متناسب با نیازهای فردی سازمان، تحلیلگران برنامه نویس را استخدام می کنند. تحلیلگران برنامه نویس برنامه ها و سیستم های موجود را به روز می کنند تا با آخرین فناوری ها سازگار باشند. آنها همچنین ممکن است اسناد پشتیبانی کاربر را بنویسند یا ویرایش کنند که به مشتری یا کارفرمای خود در مورد نحوه استفاده از برنامه ها توصیه می کند.

شرایط مورد نیاز برای استخدام: الزامات برای تحلیلگران برنامه نویسی مدرک لیسانس در علوم کامپیوتر، مهارت در زبان های برنامه نویسی و چندین سال تجربه توسعه برنامه است.

  1. مدیر پایگاه داده

میانگین حقوق: 90802 دلار

وظایف اصلی: یک مدیر پایگاه داده (DBA) اطلاعات بزرگ، پیچیده و اغلب محرمانه را در پایگاه داده یک شرکت مدیریت می کند. این ممکن است شامل ایجاد پایگاه های داده، دسترسی ایمن همکاران به پایگاه داده، عیب یابی مشکلات یا انجام برنامه ریزی ظرفیت باشد.

شرایط مورد نیاز برای استخدام: DBA ها اغلب فرصت های شغلی در سازمان هایی پیدا می کنند که سیستم های کامپیوتری یا سیستم های پردازش داده را طراحی می کنند. مدیران پایگاه داده همچنین می توانند در مکان هایی مانند دانشگاه ها، سازمان های دولتی و شرکت های بیمه شغل پیدا کنند. اگرچه بسیاری از مدیران پایگاه داده دارای مدرک لیسانس و فوق لیسانس هستند، اما در صورت داشتن دیپلم دبیرستان و گواهینامه های مربوطه، همراه با چندین سال تجربه حرفه ای فناوری اطلاعات، می توان موقعیت مدیر پایگاه داده را دریافت کرد.

  1. توسعه دهنده Front-end

میانگین حقوق: 92957 دلار

وظایف اصلی: یک توسعه دهنده front-end عناصری را در یک وب سایت یا برنامه وب که کاربران نهایی با آن تعامل دارند ایجاد و نگهداری می کند، مانند ویدیوها یا دکمه های قابل کلیک. توسعه دهندگان فرانت اند کمک می کنند تا اطمینان حاصل شود که کاربران نهایی یک تجربه یکپارچه دارند و می توانند به راحتی به ویژگی های مختلف وب سایت یا برنامه وب پیمایش کنند. مسئولیت های خاص می تواند شامل توسعه کد برای عناصر بصری وب سایت، انجام تست های مربوط به تجربه کاربر (UX) و بهینه سازی ویژگی ها برای مقیاس پذیری باشد.

شرایط مورد نیاز برای استخدام: توسعه دهندگان فرانت اند اغلب می توانند فرصت های شغلی متنوعی را دنبال کنند، زیرا بسیاری از صنایع وب سایت ها یا برنامه های کاربردی وب را به کاربران نهایی خود ارائه می دهند. بیشتر توسعه دهندگان فرانت اند علاوه بر داشتن مدرک لیسانس در زمینه ای مانند علوم کامپیوتر، گواهینامه حرفه ای را نیز دنبال می کنند.

  1. توسعه دهنده اپلیکیشن موبایل

میانگین حقوق: 93289 دلار در سال معادل ۳۵ الی ۵۵ میلیون تومان در ماه (۱۴۰۲)

وظایف اصلی: توسعه دهندگان برنامه موبایل نرم افزاری را برای دستگاه های تلفن همراه مانند تلفن های همراه و تبلت ها طراحی و کدنویسی می کنند. برنامه هایی که آنها ایجاد می کنند بر اساس نیازهای مشتریان خاص خود تعیین می شوند و اغلب در دسترس عموم قرار می گیرند. توسعه‌دهندگان برنامه‌های تلفن همراه نیز قبل از انتشار برنامه‌ها را آزمایش و بررسی‌های کیفی انجام می‌دهند.

شرایط مورد نیاز برای استخدام: توسعه دهندگان اپلیکیشن موبایل می توانند در سراسر جهان و برای طیف گسترده ای از کارفرمایان کار پیدا کنند. اکثر توسعه دهندگان اپلیکیشن موبایل دارای مدرک لیسانس برنامه نویسی کامپیوتر یا رشته مرتبط هستند.

  1. توسعه دهنده نرم افزار

میانگین حقوق: 93868 دلار

وظایف اصلی: توسعه دهندگان نرم افزار برنامه های نرم افزاری را برای انواع سیستم های کامپیوتری طراحی و ایجاد می کنند. برنامه های مختلف به زبان های برنامه نویسی منحصر به فرد نیاز دارند، بنابراین بسیاری از متخصصان در این حرفه در یک زبان برنامه نویسی خاص تخصص دارند. مسئولیت های توسعه دهندگان نرم افزار بسته به کارفرمای آنها متفاوت است. برخی برنامه ها و برنامه های فردی را برای اهداف خاص ایجاد می کنند، در حالی که برخی دیگر سیستم هایی را ایجاد می کنند که دستگاه ها یا شبکه ها را مدیریت می کنند.

شرایط مورد نیاز برای استخدام: این رشته با پیشرفت فناوری به سرعت در حال پیشرفت است، بنابراین توسعه دهندگان نرم افزار دائما در حال یادگیری و تطبیق هستند. اکثر توسعه دهندگان نرم افزار دارای مدرک لیسانس در علوم کامپیوتر هستند. مدرک کارشناسی ارشد نیز در این صنعت ارزشمند است و به نامزدها این امکان را می دهد که بلافاصله پس از فارغ التحصیلی برای موقعیت های رهبری درخواست دهند.

  1. آنالیزگر داده (دیتا ساینتیست)

میانگین حقوق: 101732 دلار

وظایف اولیه: یک دانشمند داده از فناوری برای جمع آوری، سازماندهی، ارزیابی و تفسیر مجموعه های بزرگ یا پیچیده داده ها استفاده می کند. دانشمندان داده اغلب الگوریتم‌های پیچیده‌ای را توسعه می‌دهند که به مشتریان خود کمک می‌کنند تا مرتبط‌ترین بینش را در مورد مشتریان یا عملیات تجاری خود به دست آورند.

وظایف دانشمند داده بسته به صنعت آنها می تواند متفاوت باشد. به عنوان مثال، در حالی که یک دانشمند داده در یک سازمان دولتی ممکن است در درجه اول داده های مربوط به نظرات سیاسی را تجزیه و تحلیل کند، یک دانشمند داده در رسانه های اجتماعی ممکن است بیشتر وقت خود را صرف ارزیابی معیارهایی مانند نرخ کلیک یا اشتراک گذاری کند.

شرایط مورد نیاز برای استخدام: دانشمندان داده معمولا مدرک کارشناسی ارشد یا حتی دکترا را به همراه کسب چندین سال آموزش یا تجربه، قبل از شروع حرفه خود دریافت می کنند. 

بررسی درآمد برنامه نویس در ایران در سال ۱۴۰۲

در این قسمت درآمد سالانه مشاغل معرفی شده در بالا را در ایران بررسی می کنیم. نکته بسیار مهم این هست که میانگین درآمد نظر گرفته شده است و ممکن است یک برنامه نویس سنیور (متخصص) دو برابر و بیشتر از مبالغ زیر را دریافت کند.

  1. توسعه دهنده وب

میانگین حقوق: ۱۸ الی ۳۰ میلیون تومان در ماه

  1. برنامه نویس کامپیوتر

میانگین حقوق: ۲۰ الی ۳۰ میلیون تومان در ماه

  1. مهندس سیستم های کامپیوتری

میانگین حقوق: درآمد دقیقی از این دسته از برنامه نویسان در ایران در دسترس نیست.

  1. تحلیلگر سیستم

میانگین حقوق: ۳۰ الی ۴۵ میلیون تومان ماه

  1. برنامه نویس تحلیلگر داده

میانگین حقوق:  ۳۰ الی ۴۰ میلیون تومان در ماه

  1. مدیر پایگاه داده

میانگین حقوق: ۳۵ الی ۵۰ میلیون تومان در ماه

توسعه دهنده Front-end

میانگین حقوق: ۲۰ الی ۴۰ میلیون تومان در ماه

  1. توسعه دهنده اپلیکیشن موبایل

میانگین حقوق: ۲۵ الی ۳۵ میلیون تومان در ماه

  1. توسعه دهنده نرم افزار

میانگین حقوق: ۲۰ الی ۲۵ میلیون تومان در ماه

  1. دانشمند داده

میانگین حقوق: ۳۵ الی ۵۰ میلیون تومان در ماه

منبع این اعداد وب سایت های کاریابی ایرانی است.

نتیجه گیری

برنامه نویسی کامپیوتر می تواند یک حرفه بسیار مفید هم از نظر فکری و هم از نظر مالی باشد. برنامه نویسان باید مایل به یادگیری چیزهای جدید و حل مسائل پیچیده باشند. زمینه های مختلفی از برنامه نویسی برای کاوش وجود دارد مانند وب، موبایل، توسعه بازی یا مهندس سیستم.  همیشه به یاد داشته باشید که برای متخصص شده در هر زمینه و شغلی هیچ گاه دیر نیست و می توانید با تلاش و مدیریت زمان و استمرار به هدف خود برسید. امیدوارم از این مقاله لذت برده باشید و در سفر برنامه نویسی خود موفق باشید.

پس از انتشار برنامه، توسعه دهندگان زمان خود را صرف نگهداری محصول و تلاش برای بهبود آن می کنند.


منابع:‌

نویسنده شوید
دیدگاه‌های شما

در این قسمت، به پرسش‌های تخصصی شما درباره‌ی محتوای مقاله پاسخ داده نمی‌شود. سوالات خود را اینجا بپرسید.