راهنمای جامع بازاریابی ویدئویی | درس دوم: انواع ویدئوها در بازاریابی

17 شهریور 1398
video-marketing2

ویدئو می تواند هرچیزی که شما می خواهید باشد. از آنجا که برند متعلق به شماست بنابراین در تنظیم قوانین مرتبط با آن آزاد خواهید بود. اما وقتی ویدئوهای مختلفی در زمینه بازاریابی مشاهده می کنید موضوعات مجزایی پدید می آید. در واقع ویدئوهای ویدئو مارکتینگ در چند دسته ی مختلف تقسیم بندی می شوند که بد نیست با متداول ترین آنها آشنا باشید.

1 - ویدئوهای آموزشی (Explainer Videos)

این دسته از ویدئوها رایج ترین ویدئوها در زمینه بازاریابی هستند. همانطور که احتمالا حدس زدید در این ویدئوها نوع کار و یا نحوه کار یک محصول از یک شرکت برای مشتریان توضیح داده می شود. ممکن است این معرفی و توضیح به صورت سطحی و سریع انجام شود و یا کمی عمیق تر به بررسی موضوع بپردازد. بنابراین مدت زمان این ویدئوها ممکن است کوتاه یا بلند باشد. معمولا در این ویدئو روشِ کار یک محصول که مردم هنوز با آن آشنایی ندارند و حتی ممکن است نام آن را نیز نشنیده باشند و یا آن را از نزدیک ندیده باشند توضیح داده می شود - مثل روش کار یک نرم افزار کامپیوتری - بنابراین جز محبوب ترین ویدئوها در عرصه بازاریابی شمرده می شوند.

زیبایی این ویدئوها در این است که حین آموزش، مخاطبان را سرگرم می کنند. اگر ویدئو به خوبی طراحی شود، حتی اگر اطلاعات، چندان مفید هم نباشد باز هم زیبایی های بصری آن می تواند کاربران را به خود مشغول کند. از طرفی اگر اطلاعات و تصاویر هر دو به شکل مناسب و دقیق طراحی شده و با هم هماهنگی داشته باشند، احساس هیجان را در مخاطبان شعله ور خواهند کرد.

ویدئوهای آموزشی چه مواقعی کاربرد دارند:

  • معرفی یک برند یا محصول جدید
  • معروف کردن نام برند (آگاه شدن مخاطبان از یک برند تازه تاسیس)
  • اطلاع رسانی به مشتریان درباره نحوه کارکرد یک چیز جدید

نکات مهم در استفاده از ویدئوهای آموزشی:

اگر می خواهید یک ویدئوی آموزشی بسازید اول از همه مطمئن شوید که استایل آن با شخصیت برند شما هماهنگ است. ارتباطات چشمی، زبان ویدئو، حالات بازیگران و... اصلا می خواهید موشن گرافیک درست کنید یا از بازیگران واقعی استفاده کنید؟ سناریو را یک بار دیگر بازبینی کنید و دقت داشته باشید که چیدمان و ترکیب ها، رنگ ها، حرکات و... همه و همه می تواند بر روی مخاطبان شما تاثیرگذار باشد.

2 - ویدئوهای تجاری مبتنی بر برند

این ویدئوها همانند ویدئوهای آموزشی هستند با این تفاوت که جزئیات در آن مطرح نمی شود. این ویدئو بیشتر در شرکت های تثبیت شده و برندهای نام آشنا برای حفظ شهرت استفاده می شود. این شرکت ها در اینگونه ویدئوها بیشتر از آمار و ارقامی که نشان دهنده موفقیتشان است استفاده می کنند. به عبارتی دیگر در این ویدئوها تمرکز بیشتر روی نام شرکت سازنده است تا محصول ساخته شده، چرا که شرکت به اندازه کافی معتبر است و مردم با کارکرد و کیفیت - احتمالا خوب! - محصولات آن آشنایی دارند.

ویدئوهای مبتنی بر برند چه مواقعی کاربرد دارند:

  • حفظ و بهبود اعتبار یک برند
  • برجسته نشان دادن نقات قوت برند
  • برانگیخته کردن مخاطبان برای کار و تعامل با برند

نکات مهم در استفاده از ویدئوهای مبتنی بر برند:

هدف از چنین ویدئوهایی برجسته و متمایز نشان دادن نام برند شماست. بنابراین در ساخت آن نیز باید متفاوت عمل کنید و منحصر بفرد باشید. از یونیک بودن نترسید و مشابه رقبای خود عمل نکنید. همچنین از ساختارشکنی دوری نکنید و اگر احساس می کنید ایده شما بهتر جواب می دهد آنرا اجرا کنید، هر چند اساس ساختاری آن متفاوت از ایده سایر افراد باشد. به عبارتی دیگر به جای کپی کردن یا الهام گرفتن سعی کنید مسیر اورجینال خود را در پیش بگیرید!

3 - استوری های رسانه های اجتماعی

به تازگی شاهد پلتفرم جدیدی از ویدئوها در شبکه های اجتماعی هستیم که با عنوان داستان یا همان «استوری» شناخته می شوند. احتمالا با شنیدن نام آن به یاد استوری های اینستاگرام یا واتس آپ افتاده اید! همینطور است! استوری ها در واقع ویدئوهای مختصری هستند که یا به صورت زنده یا از پیش ضبط شده پیام خاصی را به دنبال کنندگان (فالوورها) می رسانند. طبق قانونی نانوشته این ویدئوها مختصر و در حد چند ثانیه هستند و مخاطبان آن نیز معمولا قشر جوان جامعه هستند. دقت داشته باشید که معمولا برندها و شرکت های شناخته شده و معتبر از چنین ویدئوهایی استفاده نمی کنند.

از آنجا که اساس و هدف ساختاری استوری ها تبلیغاتی نیست بنابراین بهتر است حتی الامکان در جهت بازاریابی از آنها استفاده نشود چرا که نارضایتی دنبال کنندگان را نیز به دنبال دارد. البته نباید از یاد برد گاهی اوقات تعداد بالای دنبال کنندگان یک پیج در شبکه های اجتماعی، آنرا تبدیل به یک جامعه هدف خوب برای پیشبرد اهداف تبلیغاتی و تجاری می کند. به عبارتی ساده تر از طرفی استوری های تبلیغاتی غیر اصولی هستند و از طرفی نمی توان از خیرِ جامعه هدف گذشت! بنابراین پیشنهاد می کنیم در این مورد کمی هوشمندانه و متعادل عمل کنید.

استوری های بازاریابی چه فوایدی دارند:

  • تقویت جامعه آنلاین پیرو شما و ایجاد ارتباطات شخصی
  • آگاه کردن افراد از برند شما به صورت دوره ای
  • مدرن و بروز نشان دادن برند
  • استفاده به عنوان اعلان و هدایت ترافیک به صفحات دیگر

نکات مهم در استفاده از ویدئو در استوری:

به خاطر داشته باشید که دنبال کنندگان شما در اینستاگرام انتطار متفاوتی نسبت به دنبال کنندگان شما در فیسبوک دارند. بنابراین سعی کنید محتوای موجود در ویدئو را با توجه به جامعه مورد نظر شخصی سازی کنید. همچنین به ویژگی های فنی و قابلیت آن نرم افزار یا شبکه اجتماعی دقت کنید. برای مثال ممکن است برخی مرورگرها یا سیستم عامل ها از یک ویژگی خاص در فیسبوک پشتیبانی نکنند. پس سعی کنید ویدئوی شما شامل قابلیت هایی باشد که بیشترین افراد ممکن بتوانند از آن استفاده کنند.

4 - استریم های زنده

احتمالا نام استریم را تا به حال شنیده اید. استریم را به نوعی می توان ضبط و نمایش در کنار هم در نظر گرفت و منظور از استریم های زنده ویدئوهایی هستند که در همان زمان در حال ضبط هستند. این ویدئوها به نوعی شبیه به استوری ها عمل می کنند با این تفاوت که اهداف بلند پروازانه تری در خود دارند و برای مخاطبان نیز هیجان انگیزتر هستند. این ویدئوها باید با تجهیزات فنی و کیفیت مناسب ارائه شوند تا بازخورد مناسبی در پی داشته باشند. در این ویدئوها معمولا آزادی و کنترل بیشتری رو موضوع دارید که هم می تواند مفید و هم دردسرساز باشد.

این ویدئوها بیشتر برای پوشش دادن گفتگوها و مصاحبه ها به صورت زنده با افراد تاثیرگذار در برند شما مناسب هستند و در سخنرانی ها نیز می توان از آنها استفاده کرد. مخاطبان ممکن است توانایی تعامل در هنگام نمایش استریم را داشته باشند و به طور کلی این گونه ویدئوها تعامل و حس صمیمیت بیشتری به دنبال دارند. بنابراین باید هنگام ضبط برای این مورد نیز برنامه داشته باشید که چگونه می خواهید به این تعاملات پاسخ دهید. در نهایت درنظر داشته باشید که لازم نیست که در اینچنین ویدئوهایی حتما جدی و رسمی باشید و حتی می توانید پشت صحنه یک اتفاق را در چنین ویدئوهایی به اشتراک بگذارید. البته جنبه و هدف تبلیغاتی در ویدئو را نیز فراموش نکنید.

کاربرد استریم های زنده:

  • ایجاد اجتماع و تعامل با افراد آن
  • دسترسی دادن افراد به رویدادهای تخصصی
  • تبلیغاتی کردن رویدادها

نکات مهم پیرامون استریم های زنده:

فراموش نکنید که قبل از برگزاری استریم های زنده باید درباره آن اطلاع رسانی کنید تا افراد درباره زمان برگزاری آن مطلع باشند. اگر فکر می کنید که تعداد مخاطبان شما محدود خواهد بود حتما برای آن از قبل تبلیغ کنید تا مخاطبان بیشتری جمع شوند. نکته دیگر درباره استریم های زنده این است که اگر می خواهید یک اتفاق یا محصول واقعی را تبلیغ کنید سعی کنید در ویدئو، خود شما نیز به طور مستقیم با آن در ارتباط باشید. تبلیغ درباره محصولی که یک نمونه از آن در آن لحظه در دست شما نیست یا به آن دسترسی مستقیم ندارید، چندان خوشایند نخواهد بود.

5 - Vlog ها

اگر با Vlog آشنایی نداریم باید بگوییم این اصطلاح به شکل video + blog = vlog پدید آمده است. Vlog ها در واقع ویدئوهایی با موضوعی خاص هستند و معمولا شامل تجربیات روزانه یک Vlogger یا به عبارتی ویدئو-بلاگر مانند یوتیوبرها می باشد. مثل گیمرهایی که تجربه یک بازی را به صورت ویدئو به اشتراک می گذارند و یا عکاسانی که تجربه یک سفر و فیلم های آنرا در دسترس مخاطبان قرار می دهند. به نوعی می توان این موضوع را پادکست تصویری نیز نامید.

Vlog ها برای ایجاد یک اجتماع آنلاین و ترافیک بالا روی یک صفحه یا سایت بسیار عالی هستند زیرا کاربران را به مدت نسبتا زیادی روی صفحه شما نگه می دارند. تنها نکته منفی این است که Vlog ها به ثبات زیادی نیاز دارند و هرگاه پستی را حذف کنید، مخاطبان شما متوجه خواهند شد و این خود تاثیر منفی روی آنها خواهد داشت.

Vlog ها برای موارد زیر مناسب هستند:

  • افزایش ترافیک با بازدیدکنندگان عادی به شکل منظم
  • ساخت اجتماعات آنلاین
  • تثبیت تخصص برند در یک موضوع خاص (شناخته شدن برند به عنوان مرجع در یک موضوع)
  • ایجاد بک لینک برای محتوا که برای ترافیک و سئو سایت بسیار مفید است

نکات مهم پیرامون استفاده از تکنیک Vlog:

نکته ی خاصی در این زمینه وجود ندارد. تنها کافیست یه موضوع خاص را انتخاب کنید و با تمرکز روی آن ویدئو خود را ایجاد کرده و به اشتراک بگذارید و سعی کنید مخاطبان آن موضوع را به آن جذب کنید. باز هم تاکید می کنیم که ویدئو شما باید در زمینه خاصی باشد و محتوای آن روی یک موضوع خاص متمرکز شود.

6 - ویدئوهای مبتنی بر محصول (Product Videos)

این ویدئوها بر روی معرفی یک محصول خاص متمرکز می شوند و سعی می شود در آن، تمام ویژگی های یک محصول یا حداقل مهم ترین ویژگی های آن را با وارد شدن به جزئیات توضیح داده شود. این ویدئوها تا حد زیادی به ویدئوهای آموزشی شباهت دارند اما تفاوت اساسی آنها این است که در ویدئوهای آموزشی نیازی نیست که حتما راجع به یک محصول آموزش داده شود، بلکه راجع به هر چیزی می توان آموزش را ضبط و به اشتراک گذاشت. همچنین در ویدئوهای محصول، حتما آموزش ضبط نمی شود بلکه ممکن است محتوای ویدئو به شرح ویژگی های محصول محدود شود. توجه داشته باشید که این ویدئوها تا 85 درصد احتمال خرید یک محصول را افزایش می دهند، بنابراین نباید از اهمیت بالای آنها در بازاریابی ویدئویی غافل شد.

ویدئوهای مبتنی بر محصول برای موارد زیر کاربردی هستند:

  • معرفی محصول جدید یا ویژگی جدید در یک محصول موجود
  • توضیح درباره نحوه استفاده از یک محصول پیچیده یا گیج کننده
  • تاثیر مثبت بر اعتبار یک محصول: مانند نمایش خوشحالی افراد استفاده کننده از محصول!

نکات مهم پیرامون ویدئوهای مبتنی بر محصول

از آنجا که اهداف این ویدئوها متفاوت از سایر ویدئوها می باشد، از قوانین مرتبط با ویدئوهای دیگر نیز پیروی نمی کنند. اهداف این ویدئوها به جای برند و شرکت تنها روی محصول متمرکز است. هنگام درست کردن فیلم، پیشنهاد می کنیم خود را جای بیننده بگذارید و سعی کنید به تمامی سوالات احتمالی که برای بینندگان ویدئو ایجاد می شود، پاسخ دهید.

7 - ویدئوهای چگونه...؟ (آموزش گام به گام - How-to Videos)

این نوع ویدئوها در واقع همان آموزش های تصویری و قدم به قدم هستند. افراد بسیار زیادی برای یادگیری هر چیز به سراغ فیلم های آموزشی آنلاین می روند. بنابراین اینگونه فیلم ها می توانند ترافیک قابل توجهی را برای سایت به ارمغان بیاورند. اگر از دانش کافی در موضوعی برخوردار باشید و بتوانید به خوبی آنرا انتقال دهید بدون شک می توانید در این زمینه به موفقیت برسید.

ویدئوهای آموزش گام به گام در موارد زیر مناسب هستند:

  • کسب اعتبار شخصی و تعیین مقام و رتبه برای خود
  • افزایش قابل توجه بازدیدکننده و ترافیک به شکل منظم
  • بهبود شهرت و اعتبار برند
  • کسب وفاداری از جانب مشتریان - مخاطبان از محتوای مفید شما سپاسگزار خواهند بود!

چه نکاتی در ویدئوهای گام به گام حائز اهمیت هستند؟

سعی کنید نیاز مشتریان و مخاطبان را پیش بینی کنید و درباره آنها آموزش درست کنید. اگر مخاطبان، آموزشی را که به دنبالش بودند در سایت شما پیدا کنند زمان باقی ماندنشان در صفحه شما بالا خواهد و این رفتار مخاطبان برای سئوی سایت از اهمیت بالایی برخوردار خواهد بود. درضمن اگر به موضوع مسلط باشید و اعتبار خود را میان مخاطبان افزایش دهید، بدون شک آنها برای یادگیری مهارت های جدید نیز مجددا به شما سر خواهند زد.

8 - فیلم های کوتاه

وقتی صحبت از بازاریابی ویدئویی می شود به هیچ وجه نمی توان از اهمیت فیلم های کوتاه غافل شد. این فیلم ها معمولا یک رسانه هنری محسوب می شوند و با فیلم های کوتاهی که با موضوعات غیرتبلیغاتی ساخته می شوند، معمولا تفاوتی ندارند. اما باید در نظر داشت هدف اصلی از ساخت اینگونه فیلم ها در بازاریابی ویدئویی، تبلیغ زیرکانه و هوشمندانه یک محصول و برقراری یک ارتباط با مشتری در جهت تقویت انگیزه و روحیه او برای انجام کاری خاص مانند خرید یک محصول است. در اینگونه فیلم ها نیز درست همانند فیلم های بلند ارتباطی عاطفی و احساسی با مخاطبان برقرار می شود.

فواید فیلم های کوتاه در بازاریابی ویدئویی

  • ایجاد اجتماع و برقراری ارتباط عاطفی و احساسی با مخاطبان
  • تقویت شناخت و آگاهی مخاطبان از برند شما
  • نشان دادن هویت برند شما

نکات مهم درباره فیلم های کوتاه

اگر دوست ندارید به طور مستقیم محصول خود را تبلیغ کنید بهترین کار استفاده از فیلم های کوتاه است. به این شکل که مخاطب را در داستان فیلم غوطه ور می کنید بدون اینکه بفهمد در ذات فیلم یک هدف تجاری پنهان شده است. شرکت های بسیار زیادی همچون اپل از این روش تبلیغاتی استفاده کرده اند و نتایج مثبتی نیز دریافت کرده اند. البته از هزینه ها و دردسرهای نسبتا زیاد ساخت یک فیلم -هرچند کوتاه- غافل نشوید.

9 - تبلیغات کلاسیک

بالاخره به آخرین مورد از انواع ویدئو در بازاریابی رسیدیم. این مورد همان تبلیغات کلاسیک و تلویزیونی است که با عنوان پیام های بازرگانی! نیز شناخته می شوند. البته ممکن است نخواهید آنرا در دسته تبلیغات دیجیتال جای دهید چرا که معمولا به جای آنکه آنلاین مشاهده شوند در صفحه تلویزیون شاهده آنها هستیم اما همیشه اینگونه نیست و در شبکه های اجتماعی و برخی وب سایت ها مانند یوتیوب شاهد چنین ویدئوهایی در لابه لای سایر فیلم ها هستیم. این ویدئوها معمولا ناخواسته پخش می شوند و ممکن است کمی اسباب نارضایتی را برای مخاطبان به همراه داشته باشند بنابراین در استفاده از آنها باید هوشمندانه تر عمل کرد.

تبلیغات کلاسیک برای موارد زیر مناسب هستند:

  • بازاریابی سنتی اما به شکل آنلاین
  • هایلایت کردن ویژگی های یک محصول افزایش انگیزه خرید در مشتری
  • کمپین های چند کاناله در پشت اینترنت مانند تلویزیون و یا چاپ

نکات مهم پیرامون تبلیغات کلاسیک:

اگر قبلا یک ویدئو برای تبلیغ در تلویزیون آماده کرده اید، می توانید آنرا به راحتی در اینترنت آپلود کنید و در تبلیغات آنلاین خود نیز از آن استفاده کنید. اما سعی کنید تفاوت هایی در نسخه های آنلاین و تلویزیونی وجود داشته باشد چرا که یک تبلیغ کاملا تکراری برای مخاطبان چندان خوشایند نخواهد بود. بد نیست یادآوری کنیم معمولا تبلیغات تلویزیونی نسبت به تبلیغات آنلاین با مدت زمان طولانی تر و با جزئیات بیشتر ساخته می شوند.

اینفوگرافیک راهنمای جامع بازاریابی ویدئویی

نویسنده شوید
دیدگاه‌های شما

در این قسمت، به پرسش‌های تخصصی شما درباره‌ی محتوای مقاله پاسخ داده نمی‌شود. سوالات خود را اینجا بپرسید.